Voeding, Vitamines en Mineralen.

Middels voeding voorzien wij ons lichaam van energie en voedingstoffen. Een gevarieerd voedingspatroon is aan te bevelen, om te zorgen dat we alle voedingsstoffen voldoende binnen krijgen. Er wordt gesproken over “Hidden Hunger”. Dit houdt in de meeste mensen eten meer dan voldoende calorieën binnen maar te weinig voedingsstoffen. Meer dan de helft van de Europeanen heeft overgewicht. “Fastfood” heeft inmiddels een plek verworven in de eetgewoontes van de meeste Nederlanders. Dat het niet verstandig is om dit elke dag te eten zijn de meesten het wel over eens. Het is calorierijk, maar voedingswaarde arm.

De verschraling van de akkers, waar onze groenten worden verbouwd, is een gegeven waar steeds meer oog voor is. Mineralen welke niet in de grond zitten, komen ook niet in de plant en daarmee dus ook niet in ons lichaam.

De meningen zijn verdeeld. De een zegt dat als je voldoende gevarieerd eet, dat je dan voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt. De ander zegt dat er minder dan 10% van de Nederlandse bevolking ook daadwerkelijk zo gevarieerd eet. 

Vitamines en mineralen.

Vitamines en mineralen zijn nodig voor de processen in ons lichaam. Zo is magnesium nodig om onder andere voedingsstoffen om te zetten in energie en speelt het een rol bij de overdracht van zenuwprikkels, maar ook voor herstel na sporten. Zo draagt bijvoorbeeld vitamine C bij aan een goed werkend immuunsysteem. Ook is vitamine C nodig voor de opname van ijzer. Zo kan het zijn dat een ijzer tekort wordt veroorzaakt door een vitamine C tekort. Vitamine D krijgen we voor een klein deel uit voeding, maar maken we voor het overgrote deel zelf aan bij voldoende zonlicht. Met name in de winterperiode is er te weinig zonlicht om vitamine D zelf aan te maken.

Als we, om wat voor reden dan ook, een vitamine of mineralen tekort hebben, zeker bij een chronisch tekort, dan zullen we uiteindelijk ziekteverschijnselen krijgen. In stressvolle tijden is het altijd raadzaam om aan te vullen. Het is daarom goed om te checken of jij voldoende binnen krijgt en opneemt, voordat je de ziekteverschijnselen waarneemt.

Medisch gezien zijn er voor vitamines en mineralen bepaalde onder- en bovenwaarden. De onderwaarde is 10-tallen jaren geleden vastgesteld en is de grens dat je net niet ziek wordt. Deze waardes zijn per land verschillend. Dat hier vanuit verschillende disciplines verschillend naar gekeken wordt is dus geheel niet vreemd.

Orthomoleculaire geneeskunde gaat er vanuit dat bij een optimale concentratie van vitamines, mineralen, sporenelementen, eiwitten, vetten en koolhydraten het lichaam een ziekte eerder zal genezen of een ziekte wordt voorkomen. Vanuit dit oogpunt is het raadzaam om de middelwaarde als richtlijn te nemen. Bij veel stress en of fysieke inspanning en of bij specifieke klachten, is het zelfs raadzaam om meer richting de bovenwaarde te streven. Medicijnen kunnen ook een negatieve werking hebben op de opneembaarheid van vitamines.

Als blijkt dat je een te lage waarde hebt, dan is het zeer raadzaam om de tekorten weer aan te vullen. Dit kan met goede voeding of eventueel tijdelijk met supplementen. Mijn advies is altijd om natuurlijke supplementen te nemen. Er  zijn ook goedkopere synthetische varianten, maar dit zijn ‘lichaamsvreemde stoffen’. 

Even een weetje:
Magnesium wordt verkocht in verschillende uitvoeringsvormen bijvoorbeeld: magnesiumcitraat, magnesiumoxide, magnesiumstearaat, magnesiummalaat, etc. De werking van magnesiumoxide is nihil, magnesiumstearaat wordt gebruikt om het productieproces efficiënter te laten verlopen, maar zou je als magnesium liever niet in je product willen hebben.

Ik heb er voor gekozen om bij aanvulling van vitamines en mineralen te werken met natuurlijke en 100% cleanlabel producten. Dus zonder E-nummers, anti-klontermiddelen, glansmiddelen, etc. Hierdoor is de biologische beschikbaarheid hoog en zijn ze optimaal opneembaar voor het lichaam.